Reisadvies Sri Lanka

Actueel reisadvies Sri Lanka

UPDATE 4 juni 2019

In Sri Lanka is de veiligheidssituatie verbeterd. Dit betekent dat de Sri Lankaanse overheid maatregelen heeft getroffen en dat het normale leven weer langzaam op gang aan het komen is. Dit houdt in dat de kleur van het reisadvies gewijzigd is van “ORANJE” (enkel noodzakelijk reizen) naar de kleur “ GEEL” (dit houdt in dat u kunt reizen maar wel op de veiligheid risico’s moet letten).

In het belang van uw veiligheid is er door o.a. het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken een reisadvies samengesteld. Het is van belang dat u dit reisadvies goed doorneemt en nastreeft voor en tijdens uw reis. Op deze manier kunt u tijdig inspelen op mogelijke risico’s. Het reisadvies voor Sri Lanka is bedoeld voor zowel zakelijke als toeristische reizigers.

Actueel

Momenteel neemt de politieke crisis in Sri Lanka steeds ergere vormen aan. De crisis ontstond na de verkiezingen, waarbij de nieuwe partij SLPP won van Partij voor de Vrijheid. Het parlement stemde de nieuw benoemde premier Mahinda Rajapaksa weg met een motie van wantrouwen, maar de weggestemde minister-president wil niet van wijken weten. Het Sri Lankaanse hooggerechtshof besloot ot een dramatische interventie in de steeds diepere politieke crisis in het land. De stap kan mogelijk voorkomen dat Sri Lanka verder afglijdt in democratisch disfunctioneren en politiek geweld. (Nov 2018) 

Sinds 19 maart 2018 is de noodtoestand voor Sri Lanka opgeheven, welke op 6 maart 2018 werd afgekondigd door de overheid van Sri Lanka, als gevolg van incidenten in het district Kandy. Het ging daarbij om geweld tussen moslims en boeddhisten. Inmiddels is de rust wedergekeerd. De regering van Sri Lanka heeft ook de blokkade op sociale media opgeheven. Zowel in 2009 als in 2011 was er ook een noodtoestand uitgeroepen, aanleiding was toen de burgeroorlog tussen regering en Tamil-seperatisten.

Reisadvies Sri Lanka

Reisadvies 1: Goede voorbereiding

Neem voorzorgsmaatregelen op het gebied van veiligheid, vraag uw visum voor Sri Lanka tijdig aan, sluit een reisverzekering af en neem voldoende bescherming tegen muggenbeten mee. Denk daarnaast na over vaccinaties voor de gele koorts, hepatitis A en B, DTP, buiktyfus, tuberculose, mazelen en Japanse encefalitis. WIlt u zeker weten of u een vaccinatie nodig heeft, bespreek met een deskundig arts of het voor u noodzakelijk is. Maakt u thuis gebruik van medicatie en heeft u deze ook nodig tijdens uw reis, ga er niet vanuit dat alle medicijnen eenvoudig te verkrijgen zijn in Sri Lanka. Controleer ook van te voren goed of uw medicijnen niet verboden zijn in Sri Lanka bij CAK

Reisadvies 2: Blijf bereikbaar en op de hoogte

Voor uw eigen veiligheid is het verstandig om een werkende telefoon en simkaart te hebben, zodat u hulp kunt inschakelen waar nodig en contact kunt houden met het thuisfront. Om op de hoogte te blijven van de veiligheidssituaties kunt u zich aanmelden bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Indien er een crisissituatie voordoet weet het ministerie waar u zich bevindt en kan eventueel hulp worden geboden, daarnaast krijgt u updates over gewijzigd reisadvies. Onderaan de pagina kunt u ook een overzicht vinden van belangrijke telefoonnummers. 

Reisadvies 3: Gedurende uw verblijf in Sri Lanka

Maak u verblijf zo veilig mogelijk door zo veel mogelijk het volgende te vermijden:

 • Bezoek geen politieke bijeenkomsten en demonstraties
 • Volg het lokale nieuws om op de hoogte te zijn van eventuele veiligheidsontwikkelingen en risico’s
 • Bewaak altijd uw reisdocumenten en bagage
 • In het geval van diefstal doe direct aangifte bij de lokale politie
 • Niet alleen reizen na zonsondergang
 • Overtreedt geen lokale regels en wetten
 • Respecteer de lokale normen en waarden
 • Toon geen sieraden
 • Bestuur niet zelf een auto als u het verkeer niet gewend bent en indien een ongeluk wacht altijd op de politie
 • Neem geen drank aan van onbekenden
 • Verberg uw portemonnee op uw lichaam
 • Veiligheid komt voorop, vermoed u een onveilige situatie; ga die dan uit de weg!
 • Lees verder de lokale wetten, regels en gebruiken onderaan deze pagina voor meer zaken waar u rekening mee moet houden tijdens uw reis

Reisadvies 4: Houd rekening met natuurgeweld

Sri Lanka kent 2 regenseizoenen, namelijk van juni t/m augustus in het westen en zuidwesten van het eiland en van oktober t/m februari in het noordoosten van het eiland. Tijdens de regenseizoenen kunnen overstromingen ontstaan, het is daarom verstandig als u tijdens een van deze periodes reist de berichten in de media en lokale berichtgeving goed in de gaten te houden. Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Reisadvies 5: Vermijd gebieden rondom (oude) militaire bases

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar gebieden in het noorden en oosten van Sri Lanka. In deze gebieden liggen nog mijnen rondom militaire bases. Het is daarom niet verstandig om de hoofdweg te verlaten. Het gaat hierbij om de gebieden ten noorden van de A12, die de stad Puttalam verbindt met de stad Trincomalee. En daarnaast ook de districten Trincomalee, Batticaloa en Ampara. 

Lokale wetten, regels en gebruiken

Houd bij het reizen naar Sri Lanka rekening met het volgende:

 • Sri Lanka is een land met verschillende religies, de meerderheid is boeddhist. Ook zijn er Christenen, Moslims en Hindoestanen.
 • Het is niet gepast om u te laten fotograferen met uw rug gedraaid naar een Boeddha beeld. En zelfs verboden om foto’s te maken van beveiligde plekken met militairen, overheidsgebouwen, militaire objecten en personen in uniform.
 • Het is niet toegestaan Boeddha-tatoeages in het publiek te tonen, deze dient u te bedekken.
 • U dient gepaste kleding te dragen bij het bezoeken van tempels, waarbij schouders en benen bedekt moeten zijn.
 • Homoseksualiteit is strafbaar, houdt hier dus rekening mee.
 • Het is strafbaar om in het bezit te zijn van drugs of deze te gebruiken. Wees ervan bewust dat de straf hiervoor in Sri Lanka veel zwaarder is dan in Nederland, er kan zelfs de doodstraf worden opgelegd.

Belangrijke telefoonnummers

Algemeen alarmnummer 119
Brandweer 110
Politie  +94112433333 en +94112421111
Ambulance 1990
Toeristenpolitie +94112421451
NL Ambassade in Sri Lanka +94112510200