Reisadvies Indonesië & corona: invloed op visum Indonesië

Reisadvies voor reizen naar Indonesië

Het doel van dit reisadvies is u te informeren over de veiligheid in Indonesië. Tevens vindt u hier informatie en praktische tips. Omdat op dit moment veel landen maatregelen nemen om de verspreiding van het Covid-19 virus zoveel mogelijk te beperken besteden wij naast de algemene reisadviezen ook aandacht aan de adviezen die met deze maatregelen samenhangen. 

Wij hebben voor u de volgende adviezen op een rij gezet:

  • Reisadviezen naar aanleiding van de maatregelen tegen het COVID-19 virus
    Hierin wordt ingegaan op de maatregelen die Indonesië heeft ingesteld om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan en de gevolgen voor u als reiziger.
  • Algemene reisadviezen
    Natuurlijk wilt u zich zo goed mogelijk voorbereiden op uw reis. De algemene reisadviezen zijn hierin erg belangrijk. Zo informeren wij u over de gebieden waar vanuit ons Ministerie van Buitenlandse zaken een code rood of oranje voor geldt, maar ook informatie over de meest voorkomende factoren waar u als reiziger te maken mee kan krijgen, zoals protesten, criminaliteit, het verkeer en de scheepvaart in Indonesië. Of welke noodnummers u kunt bereiken indien dit nodig is.

We raden u aan om alle adviezen voorafgaand aan uw reis goed door te lezen.

Reisadviezen met betrekking tot de maatregelen in verband met de uitbraak van het coronavirus

Belangrijke update 25-05-2020

Sinds de uitbraak van de COVID-19 pandemie nemen overheden van vele landen maatregelen om de bewoners te beschermen tegen het virus. Voor heel Indonesië geldt een code oranje, wat inhoudt dat u enkel naar dit land mag afreizen in een noodgeval. De reiziger moet beschikken over een gezondheidsverklaring (Engelstalig) met een negatieve testuitslag van het Covid-19 virus. De gezondheidsverklaring mag maximaal 7 dagen oud zijn voor vertrek. Na nog een medische test op de luchthaven bij aankomst in Indonesië, is de reiger verplicht gedurende 14 dagen in zelfquarantaine te gaan in zijn/haar verblijf-accommodatie.

Huidige situatie in Indonesië rondom Covid-19

De inwoners van Indonesië moeten zoveel mogelijk binnen blijven. Scholen zijn gesloten voor onbepaalde tijd, net zoals winkels, restaurants, religieuze plaatsen en openbare voorzieningen. Alle geplande evenementen zijn afgelast. Ook het suikerfeest is verboden m.i.v. 24 april tot 1 juni, hoofdwegen die naar grote steden leiden zijn afgesloten, lange-afstandstreinen liggen stil en binnenlandse vluchten zijn gecanceld.

In heel Indonesië zijn Corona besmettingen, maar voornamelijk mensen in de grote steden, in het bijzonder Jakarta, zijn het zwaarste getroffen door het virus. Voor de steden die het zwaarste zijn getroffen geldt de regel dat u maximaal met 5 personen samen mag komen.

Is een visum aanvragen voor Indonesië nog steeds mogelijk?

Ook in deze bijzondere tijden dient u te beschikken over een visum wanneer u naar Indonesië afreist. U kunt op elk moment uw visumaanvraag bij ons indienen. Wanneer u een visumaanvraag indient vragen wij u bij het invullen van uw aankomstdatum rekening te houden met de maatregelen omtrent de Covid-19 uitbraak. 

Op dit moment is het niet mogelijk om uw visumaanvraag bij de Indonesische overheid in te dienen. Door wel alvast uw visum bij ons aan te vragen kunnen wij direct aan de slag op het moment dat de overheid nieuwe visumaanvragen weer aanneemt. Wanneer visumaanvragen weer ingediend kunnen worden houden wij rekening met de door u opgegeven aankomstdatum om zo het juiste moment te bepalen voor het indienen van uw aanvraag. Wij verwachten dat door de huidige situatie de verwerkingstijd bij de overheid langer zal duren dan u normaal gewend bent. Houd hier rekening mee wanneer u een visum voor Indonesië aanvraagt.

Heeft u al een visum (aangevraagd), maar is het door de maatregelen tegen het coronavirus voor u niet mogelijk om dit visum te gebruiken? Voor al uitgegeven visums kan geen geld teruggestort worden. Ook kan geen restitutie plaatsvinden voor een visumaanvraag die al ter controle ligt bij de overheid. Is uw aanvraag nog niet ingediend bij de overheid, neem dan contact met ons op over uw visumaanvraag.

Kan ik nog naar Indonesië afreizen?

De Indonesische autoriteiten hebben maatregelen getroffen om de verspreiding van het coronavirus te beperken. U komt alleen in aanmerking om naar Indonesië af te reizen als u aan een of meerdere van deze punten voldoet.

  • U heeft een Indonesische nationaliteit;
  • U bent werkzaam in Indonesië op nationaal strategische projecten;
  • U verleent humanitaire hulp in Indonesië (medische zorgverlener);
  • U beschikt over een permanente of tijdelijke verblijfsvergunning;
  • U bent bestuurder van vervoersmiddelen zoals via water, lucht of land;
  • U heeft een diplomatiek visum of service visum;
  • U heeft een diplomatiek verblijfsvergunning of officiële verblijfsvergunning.

Is één van bovenstaande punten op u van toepassing, dan moet moet u vervolgens voldoen aan de volgende eisen:

  • U heeft een gezondheidsverklaring (Engelstalig) met een negatieve uitslag op het coronavirus (de verklaring mag maximaal 7 dagen oud zijn op het moment van vertrek);
  • U ondergaat een extra medische test op de luchthaven waaruit ook een negatief resultaat op het Coronavirus moet komen;
  • Na aankomst in Indonesië bent u verplicht de eerste 14 dagen in zelfquarantaine blijven in uw verblijf-accommodatie.

Als u niet voldoet aan de drie bovenstaande eisen kan de toegang u alsnog geweigerd worden aan de grens. Lees hieronder voor wie Indonesië tijdelijk de toegang ontzegd wordt.

De toegang tot Indonesië wordt tijdelijk ontzegt als u in één van deze gebieden bent geweest

Indonesië weigert de toegang tot Indonesië wanneer u in de afgelopen 14 dagen één van de onderstaande gebieden heeft bezocht:

  • China
  • Iran: Teheran, Qom en Gilan
  • Italie: Lombardije, Venetie, Emilia Romagna, Marche en Piedmont
  • Zuid-Korea: Daegu-city en Gyeongsangbuk-do provincie

Bent u in andere gebieden geweest in Iran, Italië of Zuid-Korea die niet hierboven zijn vermeld? Neem dan met uw arts voor een gezondheidsverklaring. Bij aankomst in Indonesië dient u ook een “health alert card” in te vullen. Hierop dient u uw contactgegevens achter te laten.

Kan ik nog terug reizen naar Nederland?

Als u zich momenteel in het buitenland bevindt is het misschien niet mogelijk om terug te reizen naar Nederland. Controleer bij uw reisorganisatie naar de eerst mogelijke vertrek optie. De rijksoverheid adviseert u daarom zich aan te melden en te registreren bij de ambassade. Heeft u zich geregistreerd en het land inmiddels verlaten, vergeet u zich dan niet weer uit te schrijven.

Voor hulp bij het registreren en eventuele andere vragen kunt u bellen met het callcenter van het Ministerie van Buitenlandse Zaken op +31 247 247 247. Zij helpen u graag en zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.

Uw gezondheid

Het is belangrijk om de volgende gezondheidsadviezen op te volgen om besmetting en verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk te voorkomen. Dit kunt u doen door deze tips te volgen:

  • Heeft u koorts (hoger dan 38 graden) in combinatie met een luchtweginfectie, neem dan telefonisch contact op met uw dokter.
  • Was regelmatig uw handen met zeep en schud elkaar niet meer de hand.
  • Snuit uw neus in wegwerpzakdoeken.
  • Hoest of nies in uw elleboog.
  • Ga alleen naar buiten wanneer dit noodzakelijk is.
  • Houd 1,5 meter afstand van anderen.
  • Kom niet met ongewassen handen in contact met uw slijmvliezen.
  • Vermijd het aanraken van uw gezicht met ongewassen handen.

Algemeen reisadvies Indonesië

Onveilige gebieden

Code rood - Niet naar reizen

  • De vulkaan Mount Merapi en de omliggende omgeving
    Deze vulkaan staat op het eiland Java en is nog steeds actief. De autoriteiten verbieden mensen om dicht bij de vulkaan te komen, wegens de uitbarsting-dreiging. Daarom moeten mensen op minimaal 10 kilometer afstand blijven van Mount Merapi.
  • De vulkaan Mount Agung en aangrenzend gebied
    Deze vulkaan staat op het eiland Bali en is ook actief. U mag van de autoriteiten niet binnen een straal van 4 kilometer van de vulkaan komen.

Code oranje - Alleen noodzakelijk reizen

  • De gebieden Puncak Jaya en Intan Jaya op Papua
    In deze gebieden vinden soms gewapende overvallen plaats met veel geweld. Een onafhankelijkheidsbeweging verzet zich zo tegen de lokale autoriteiten. Deze incidenten komen voornamelijk voor bij ‘Freeport-mijn’ waarbij vele slachtoffers gevallen zijn.
  • De vulkaan Soputan
    Deze vulkaan staat op het eiland Sulawesi en is voor het laatst uitgebarsten in oktober 2018. Van de lokale autoriteiten mogen mensen niet te dicht in de buurt van de vulkaan komen. Mensen moeten op minimaal 4 tot 6,5 kilometer uit de buurt blijven van deze vulkaan.
  • Centraal Sulawesi
    Dit gebied is nog in wederopbouw, nadat dit gebied getroffen werd door een aardbeving gevolgd door een tsunami. Voornamelijk de plaatsen Palu, Donggala en Sigi zijn zwaar getroffen door de natuurrampen. In deze plaatsen zijn internet en andere communicatiemogelijkheden beperkt door de schade.
  • Papua en West Papua
    In deze provincie van Indonesië zijn veel spanningen. Deze spanningen hebben geleid tot demonstraties in diverse steden. Deze demonstraties braken uit in Jayapura, Wamena, Sorong en Manokwari in 2019 door een onafhankelijkheidsbeweging (de OPM). Het is wijselijk om u niet te mengen in deze demonstraties i.v.m. conflicten met de politie. Over het algemeen verlopen bezoeken aan Raja Ampat via Sorong zonder problemen, maar wees alert.
  • Centraal Sulawesi
    Er is onrust en er zijn veel veiligheidsincidenten in het gebied tussen het meer van Tentena en de stad Poso. Vermijd grote menigtes en blijf op de hoogte van de lokale ontwikkelingen d.m.v. de media.
  • Aceh provincie
    In de provincie Aceh wordt de Sharia-wet gehanteerd. U moet dus oppassen hoe u zich uit over het geloof en misschien onbedoeld beledigt. Houd rekening met de volgende punten;
    - Gok niet;
    - Drink geen alcohol;
    - Vermijd onderlinge publieke aanrakingen; 
    - Draag gepaste kleding;
    - Homoseksualiteit is strafbaar evenals LHBTI (lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgender- en intersekse personen).
    - Blijf uit de buurt van grote menigtes-/protesten. Reis enkel via de hoofdwegen en alleen overdag in dit gebied.

Let op: in gebieden waar code rood of oranje is afgeven kan de ambassade u mogelijk niet van dienst zijn als u in de problemen komt.

Terrorisme

In Indonesië is een verhoogd risico op terroristische aanvallen. De laatste incidenten waren:

  • 13 november 2019, op een politiestation in Medan vond een bomaanslag plaats. Er zijn 6 gewonden gevallen.
  • 14 mei 2018, in de stad Surabaya vond wederom een bomaanslag plaats op een politiebureau.
  • 13 mei 2018, op drie kerken in Surabaya werden getroffen door bomaanslagen.13 mensen zijn hierdoor om het leven gekomen en 41 gewond geraakt.

Wees op uw hoede op drukbezochte plaatsen in Indonesië, volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Volg de laatste ontwikkelingen via de media.

Criminaliteit

In Indonesië komen veel berovingen en overvallen op straat voor. Maak gebruik van de volgende voorzorgsmaatregelen voor uw eigen veiligheid;

  • Laat uw (dure onvervangbare) sieraden en horloge thuis i.v.m. verlies of diefstal;
  • Ga niet alleen de straat op overdag en blijf binnen na zonsondergang, ook als u verder wilt reizen;
  • Wees alert wanneer u overdag over straat gaat, in deze periode komen de meeste berovingen en overvallen voor;
  • Bewaak uw bagage, laat deze niet onbemand achter;
  • Breng geen bezoek aan sloppenwijken;
  • Draag onopvallend geld en creditkaarten mee op uw lichaam;
  • Berg de volgende voorwerpen veilig op, uw paspoort, vliegticket en overig geld.
  • Verzet u niet tegen overvallers, dit lijdt tot meer geweld, sta uw bezittingen af.

Protesten

Er vinden regelmatig politieke protesten plaats in Indonesië. Pas op dat u er niet per ongeluk in verzeild raakt, de protesten kunnen gewelddadig worden. Volg de media om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen.

Verkeer

Er ontstaan vaak files op de wegen van Indonesië door de vele aan voertuigen. Ook lijken mensen zich niet aan de verkeersregels te houden waardoor chaos in het verkeer ontstaat. Wanneer u niet gewend bent om deel te nemen aan het verkeer in Nederland, dan wordt het afgeraden deel te nemen aan het verkeer in Indonesië. Mocht u in een verkeersongeval terecht komen, wacht dan altijd tot politie ter plaatse is.

Scheepvaart

Scheepsvervoer tussen de eilanden kan gevaarlijk zijn, zeker in het regenseizoen (van december tot en met april), maar ook daarbuiten. Door plotselinge verslechtering van de weersomstandigheden bijvoorbeeld. Ook zijn de boten vaak slecht onderhouden en zijn ze overbeladen of zijn er teveel passagiers aan boord gelaten.

Natuurrampen

  • Vulkanen
    De ring van vuur is een ringvormig gebied rondom de Grote Oceaan die bestaat uit vulkanen, Indonesië maakt deel uit van deze ring. Door beweging van de aardkorst in dit gebied worden vulkanen actief en komen er aardbevingen en tsunami's voor. Vulkaanuitbarstingen gaan vaak gepaard met asregen, dit is vulkanisch as dat neerdwarrelt. Voornamelijk het vliegverkeer heeft hier veel last van, waardoor vliegverkeer tijdelijk stil kan komen te liggen. Vliegverkeer van de provincies Noord-Sumatra, Oost-Java en Bali maken dit vaker mee. Lokale autoriteiten stellen ook veiligheidsmaatregelen in werking na een vulkaanuitbarsting, zij doen dit door veiligheidszones in te stellen.
  • Aardbevingen
    Indonesië heeft door de jaren heen meerdere aardbevingen meegemaakt.
  • Tropische tornado’s
    In de periode van november tot en met april kunnen de eilanden geteisterd worden door tropische tornado’s. Als u van plan bent om tijdens deze periode naar Indonesië af te reizen laat u dan vooraf informeren door de media.
  • Bosbranden
    De meeste bosbranden komen voor van juli tot en met oktober. Voornamelijk Kalimantan en Sumatra worden het zwaarst getroffen door de branden. Ook de rooknevel die er bij vrijkomt kan schadelijk zijn voor uw gezondheid. De rooknevel trekt vaak naar het noordwesten van Indonesië. Reizen kunnen door de nevel worden geannuleerd of tijdelijk uitgesteld.
  • Regenseizoen
    Het regenseizoen in Indonesië duurt van december tot en met april. Door de overmatige regenval worden gebieden onbereikbaar en komen er aardverschuivingen voor. Ook buiten het seizoen kan er zware regenval zijn met dezelfde gevolgen.

Sluit daarom voor uw vertrek altijd een goede reisverzekering af. Controleer voorafgaand aan uw reis of uw verzekeraar voldoende (medische) dekking biedt in Indonesië.

Luchtvervuiling

Heeft u een luchtwegaandoening of reist u met jonge kinderen? Houd er dan rekening mee dat er sprake is van erge luchtvervuiling in de grote steden van Indonesië. Raadpleeg daarom voor vertrek uw arts.

Knokkelkoorts

Knokkelkoorts, ook wel bekent als Dengue, is een virale infectieziekte overgedragen door insecten, door verschillende muggensoorten. Vooral van oktober tot en met april (in het regenseizoen) is er een verhoogd risico om knokkelkoorts op te lopen. Als u in deze periode naar Indonesië afreist is het verstandig om een muggenwerend middel op basis van DEET mee te nemen. Draag bedekkende kleding en slaap in een klamboe om de besmettingskans te verkleinen.

Voor Indonesië geldt dat u rekening dient te houden met meerdere infectieziekten en gezondheidsadviezen. Het kan zijn dat voor uw reis een inenting geadviseerd wordt of zelfs verplicht is. Dit alles en de algemene gezondheidsadviezen leest u op onze pagina over vaccinaties en inentingen voor Indonesië.

Noodnummers

U kunt de lokale hulpdiensten bereiken via de volgende (lokale) telefoonnummers, mocht u dringend hulp nodig hebben:

  • Ambulance: 118
  • Brandweer: 113
  • Politie: 110

Sla deze nummers op in uw mobiele telefoon, zodat u in spoedgevallen direct kunt handelen.

Het wordt geadviseerd om vooraf uw reis aan te melden bij de Nederlandse overheid. U wordt dan op de hoogte gehouden van wijzigingen in het land van bestemming en mocht er zich onverhoopt iets voordoen tijdens uw reis (een natuurramp of iets vergelijkbaars) dan wordt er door de overheid actief contact met u gezocht (dit gebeurt per e-mail of via een sms-bericht). In het aanvraagformulier kunt u er voor kiezen dat wij uw reis voor u registeren bij de overheid. De kosten hiervan zijn € 19,95 per persoon.

Houd in geval van nood contact met uw touroperator wanneer u een georganiseerde reis maakt. Breng ook uw familie en vrienden op de hoogte van uw situatie.

Nog een aantal tips voor uw vertrek

Zorg dat u voorafgaand aan uw bezoek goed op de hoogte bent van de wetgeving. Een aantal veelvoorkomende wetten en regels in Indonesië zijn:

  • Islamitische wetgeving
    Wereldwijd heeft Indonesië de grootste moslimbevolking. Door het grote aandeel van de moslimbevolking is er in sommige delen van Indonesië een strenge islamitische wetgeving van kracht. Wees bewust van hoe u zich uit, wat u draagt en hoe u zich gedraagt.
  • Oplosan, illegaal gestookte alcohol
    Pas op met het drinken van lokaal illegaal gestookte alcohol. Omdat het illegaal is weet u niet wat er in de drank zit. In de afgelopen jaren zijn er meerdere mensen overleden doordat er methanol, hoestdrank, insectenverdelger en-/of spiritus aan de drank was toegevoegd.
  • Drugs
    Bezit, gebruik en handel van drugs zijn strafbaar in Indonesië. Straffen hiervoor liggen hoger dan dat u in Nederland gewend bent. Omdat de doodstraf in Indonesië een wettige straf is kan deze ook opgelegd worden.
  • Geen foto’s maken van…
    Maak absoluut geen foto’s van militaire objecten, dit is zelfs verboden.
  • Seksuele geaardheid
    Over het algemeen wordt LHBTI (lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgender- en intersekse personen) niet geaccepteerd. In gebieden waar de Islamitische wetgeving van kracht is, is dit zelfs strafbaar zowel voor inwoners als buitenlanders.
  • Immigratiedienst controles
    Om illegaal verblijf op te sporen worden er regelmatig controles uitgevoerd door de immigratiedienst. Zorg daarom dat u altijd uw paspoort en visum bij de hand heeft, als u dit niet bij zich heeft kunt u gearresteerd worden.

Visum Indonesië